Hoppa till sidans innehåll

Nybörjartävlingen Yonex 08-Cup – Hur går det till?


Yonex 08-Cup – Ett sätt att förmedla tävlingsglädje

Yonex 08-Cup är Stockholms Badmintonförbunds tävling riktad till er som är nya eller har begränsad erfarenhet av badmintontävlingar. Barn och unga, föräldrar och medföljande, arrangerande klubbar och hallar - alla som är nya har möjlighet att lära sig hur det är att deltaga i, vara medföljande till eller arrangera en tävling och ta del av den glädje detta medför. Stockholms Badmintonförbund lägger stor vikt vid att tävlingen skall hålla god kvalité – fastän för nya skall det skall var på riktigt - och har satt några kvalitetskriterier för detta:  

  • Förutsägbar tid: Ett deltagande skall hållas till under 4 timmar.
  • Garanterade matcher: All matchlottning sker på plats efter registrering, så att strykningar undviks och den som kommer får spela minst 3 matcher.
  • Pris till alla: Alla deltagare får pris, oavsett om man går till ett slutspel eller ej.
  • Jämna matcher: Tävlingen är till för spelare som är nya i sporten, har man som spelare vunnit eller gått till slutspel vid ett antal tillfällen, så skall man flytta till nästa tävlingsnivå.
  • Riktiga regler och räkning: Varje match följer badmintonens regelverk och det finns matchprotokoll och siffervändare med.   

Yonex stöttar Stockholms Badmintonförbund vid genomförande av 08-Cup under de 8 tävlingar som f.n. genomförs under höst- och vårtermin. Genomförandet av tävling sker i samarbete med Stockholmsdistriktets badmintonklubbar, var och vilka finner ni på Stockholm Badmintonförbunds hemsida. Till tävlingen kommer deltagare från Stockholmsdistriktets alla badmintonklubbar, de ni lära känna här kommer att kunna bli era kamrater vid nästa tävling och in i fortsatt spel när nybörjarstadiet passerats.

Spelas som singel med ett anpassat regelverk

Tävlingen spelas pojkar och flickor i klasserna U9 till U19, information om vilken åldersklass du som spelare tillhör finner du på Svenska Badmintonförbundets hemsida. Deltagande kostar 50 kr och tävlingen genomförs som ett poolspel med efterföljande slutspel. I poolspelet paras du ihop med 3 andra jämnåriga från andra deltagande klubbar så att ni blir 4 totalt. Efter poolspelets 3 matcher går 2 personer vidare till slutspel och de 2 som inte går vidare får pris vid en prisutdelning. Du är alltså garanterad att få spela 3 matcher - oavsett hur det går och går du till slutspel kan det bli upp till 6 matcher. Tävlingen spelas med fjäderbollar, bäst av 3 set och med rak räkning till 11 poäng (man vinner med 11 - 10).

Innan tävling - Vänd dig till din badmintonklubb för anmälan och information

Grundtanken är att du som spelare eller medföljande alltid vänder dig till din förening för att få information. Är du inte medlem i en förening så behöver du bli det och här finner du kontaktinformation till distriktets föreningar. Vill du anmäla dig görs det alltså genom att du kontaktar din förening, aktuella datum och anmälningssätt brukar finnas publicerade på respektive förenings hemsida. När din förening tagit emot din anmälan sänder de in denna till arrangerande förening som lägger in just din anmälan i IT-stödsystemet Badminton Tournament Planner. Tävlingsinformation publiceras på en Svenska Badmintonförbundets hemsida där du kan ta del av praktisk hall- eller anläggningsinformation. Efter sista anmälningsdatum har arrangerande förening en bild av hur många som kommer och återkommer med hålltider för de olika klasserna på hemsidan ovan och till din förening. Resor till och från tävlingen brukar samarrangeras av din förening och medföljande, kontakta dem för mer information. Saknar du information är huvudregeln att vända dig till din egen förening.

Väl på plats – så går det till

Varje tävling genomförs på samma sätt. Man kommer till den aktuella anläggningen, anmäler sig till tävlingsledning för avprickning, den brukar finns direkt man kommer in i anläggningen och öppnar typiskt 45 minuter före och stänger 15 minuter innan matchstart. Kontaktuppgift till tävlingsledning finns publicerad på hemsida ovan. Efter avprickning, lottas poolerna och tävlingsledningen har under 15 minuter genomgång kring spel, regler, uppförande, praktikaliteter, siffervändare och administration. När din match skall börja ropas du som spelare upp, din klass, vilken bana du skall spela på och mot vem. Vid utrop hämtar du ett matchprotokoll, penna och fjäderboll i ett kansli tillsammans med utsedd siffervändare. Innan match hälsar vi på varandra, lottar om vem som skall börja serva och efter genomförd match hälsar vi på varandra igen, lämnar in ifyllt matchprotokoll till kansli och avvaktar nästa match eller prisutdelning. Poolspelet genomförs i 3 matcher och slutspel med i kvarts-, semi- och final beroende på deltagarantal. Prisutdelning efter pool- och slutspel ropas ut via högtalare.

Hur fungerar det efter tävling?

Arrangerande förening fakturerar deltagande föreningar som i sin tur hanterar betalning gentemot deltagande spelare.

Uppdaterad: 25 APR 2022 22:01 Skribent: Hans Christensen
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Haninge BMK - Badminton
Mikael Hemmingberg, Gammelhagen 225
13767 Jordbro

Kontakt:
Tel: 0722516235
E-post: This is a mailto link

Se all info